Παραχώρηση του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Παραχώρηση του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αρ. Πρωτ. 10742/17.04.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
- Εθνικής Άμυνας


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 6.000 ενεργοί φοιτητές και οι 500 περίπου διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, λόγω έλλειψης χώρων για την κάλυψη των όλο και πιο αυξημένων αναγκών του πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι αναμφισβήτητα ένα δραστήριο και σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με σημαντικό κύρος εντός και εκτός Ελλάδος, η εξέλιξη του οποίου ωστόσο συναντά εμπόδια, καθώς οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις δεν αρκούν για να καλυφθούν οι διδακτικές ανάγκες, αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες δραστηριότητες του πανεπιστημίου.

Η μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου σε εγκαταστάσεις στην Περαία Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες εκεί. Ως εκ τούτου στον περιορισμένο χώρο εντός του πανεπιστημίου πραγματοποιούνται συνεχώς εργασίες αναπροσαρμογής χώρων για λόγους λειτουργικότητας. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ακόμα και χώροι που θα έπρεπε να λειτουργούν ως τουαλέτες έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια, ενώ σε γραφεία χωρίς παράθυρα και εξαερισμό έχουν μετατραπεί μέρη των διαδρόμων του κτιρίου και ημιυπαίθριοι χώροι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του επιστημονικού προσωπικού.
Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αντιμετωπίζει και το πιο σοβαρό πρόβλημα στέγασης, καθώς του έχουν παραχωρηθεί οι υπόγειοι χώροι του κτιρίου, χωρίς ωστόσο να καλύπτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές και να υπάρχει ηχομόνωση. Οι φοιτητές δεν μπορούν να εξασκηθούν στα μουσικά όργανα, παρά μόνο αν δεν χρησιμοποιείται το κεντρικό αμφιθέατρο του ισογείου.
Ανάσα πνοής και ανάπτυξης των δράσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα μπορούσε να δώσει η παραχώρηση των γειτονικών εγκαταστάσεων του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424, μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του ιδίου. Οι συζητήσεις σχετικά με την παραχώρηση των χώρων του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου ξεκίνησαν ήδη από τη δεκαετία του '90, ωστόσο μόλις πριν από λίγους μήνες η απάντηση των αρμόδιων φορέων προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ήταν αρνητική, καθώς το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο θα παραμείνει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών του.
Η ανάπτυξη και εξέλιξη ενός δραστήριου και μεγάλου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας μας φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη λόγω έλλειψης χώρου. Σύμφωνα με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι χώροι του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου θα έδιναν ουσιαστικό αέρα πνοής στο έργο του πανεπιστημίου, καθώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τη δημιουργία Εργαστηρίου Μελέτης του Ανθρώπινου Εγκεφάλου, Ινστιτούτου Εφαρμογών για Μαθησιακές Δυσκολίες, δημιουργία νέου μεταπτυχιακού προγράμματος, δημιουργία Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής και Πολιτικής στην Τεχνολογία, Παρατηρητηρίου τιμών και Κέντρου Δημοσκοπήσεων.
Την ίδια στιγμή σημαντικό παράγοντα αποτελεί και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπορεί να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Πανεπιστημίου για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών στο πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ολοκλήρωσης των νέων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Περαία και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών;

- Γιατί τη στιγμή που όλα τα στρατόπεδα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έχουν παραχωρηθεί για αξιοποίηση στους δήμους, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν παραχωρεί για χρήση το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει τους χώρους του για κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ώστε να μην παρεμποδίζεται το επιστημονικό και διδακτικό του έργο;

 

Απαντήσεις Υπουργείων